Hoe u inspeelt op de factor 'koop lokaal' tijdens de coronacrisis

Lokaal kopen en verkopen zit tijdens deze coronatijden serieus in de lift. De consument heeft immers meer tijd om te vergelijken, ze kopen bewuster en bovendien is die meer thuis om pakjes onmiddellijk in ontvangst te nemen.

We hebben er trouwens allemaal baat bij om lokaal te kopen. We tonen onze goodwill naar de lokale handelaars en het zorgt het ervoor dat de Belgische economie gesteund wordt. Of zoals Wouter Torfs, CEO van Torfs, het mooi zegt: “Het zijn de Belgische bedrijven die straks de hogere gezondheidskosten mee zullen betalen. Niet de Zalando’s en Amazone’s van deze wereld.”

Wilt u als Belgisch bedrijf ook mee op deze local shopping-kar springen? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Sta sterk in uw digitale schoenen
  • Spread the word
  • Vertel uw verhaal
  • Werk samen

Sta sterk in uw digitale schoenen

Als Belgisch bedrijf is de kans groot dat u uw vestiging(en) verplicht diende te sluiten. Maar er is altijd het online vangnet. Check of uw website in orde is aan de hand van deze checks:

  • Is uw site online goed vindbaar doordat de structuur, technische onderbouw en teksten Google friendly zijn?
  • Is er een gebruiksvriendelijk bestelformulier beschikbaar zodat klanten gemakkelijk hun bestelling kunnen doorgeven? Denk zeker ook aan een automatische email die de bestelling bevestigt. Dit stelt de klant gerust en zorgt voor wekt vertrouwen op.
  • Plaats een algemeen telefoonnummer in een groot lettertype en in contrasterende kleuren bovenaan uw website. Dit triggert uw klant om onmiddellijk contact op te nemen.
  • Bevat de website wel de juiste info? Geef concrete info mee of u open bent, aan huis levert, of aangepaste openingsuren voorziet. Communiceer eveneens of u andere aangepaste maatregelen voor de bescherming van de klanten en medewerkers heeft genomen.
  • Zorg ervoor dat de Belgische/lokale oorsprong van het bedrijf prominent aanwezig is op de website. Zowel in tekst als in beeld.

Spread the word

Nu komt het erop aan om uw boodschap zoveel mogelijk te verspreiden. Doe beroep op de lokale community.  Speel hiervoor op verschillende terreinen tegelijk:

  • Go social: de sociale media hebben het voordeel dat u uw boodschap kunt pushen bij uw doelgroep. Is uw bedrijf nog niet aanwezig op social media? Dit is het moment! Maak die accounts op Facebook, Instagram en LinkedIn aan en spread the word! Laat weten dat jullie nog steeds producten of diensten kunnen leveren, dat de producten misschien aangepast zijn aan deze tijden. Bijvoorbeeld aangepaste gerechten die klanten gemakkelijk thuis kunnen opwarmen of kleinere meubels en decoratie die gemakkelijk verzonden kunnen worden.
     
  • Tijd voor actie: Boost uw posts op Social Media en bereik zo nog meer potentiële klanten en maak zeker gebruik van lookalike audiences. Zorg daarnaast voor posts op elk niveau van de salesfunnel. En last but not least: zet remarketing ads in om bij bestaande bezoekers van uw website top of mind te blijven en te zorgen dat ze die bestelling plaatsen.
     
  • Love Google: Zet niet alles in op organische distributie maar denk ook aan Google Ads. Zo bent u zeker van een toppositie in de zoekresultaten. De mediabudgetten staan bij Google momenteel onder druk. Campagnes van o.a. vliegtuigmaatschappijen zijn volledig gecanceld. Dit zorgt ervoor dat u nu goedkoper dan ooit kan adverteren. Sla dus nu uw slag! In een ander blogbericht gaan hier nog dieper op in. 

 

Vertel uw verhaal

U heeft beslist om online campagne te voeren. Maar wat is uw boodschap? Welk verhaal gaat u brengen?

Wees enerzijds informatief. Geef mee hoe uw producten of diensten tot bij de consument zullen geraken. Met andere woorden, vertel hoe u het praktisch aanpakt.

Zorg er anderzijds voor dat u ook de emotionele elementen niet vergeet aan te halen. De consument wil nu meer dan ooit ‘iets goed doen’ voor de lokale handelaar. Koppel bijvoorbeeld een goed doel aan uw verkoop of vertel in uw verhaal waarom u bepaalde omzet nodig hebt. Vergeet ook niet de mensen achter het bedrijf te tonen.

Werk samen

Werk samen met andere Belgische handelaars want zo staat u sterker in uw schoenen en gaat uw bereik aanzienlijk de lucht in.

Deze samenwerkingen ontstonden vanuit verschillende oogpunten:

  • Bedrijven uit dezelfde regio: bijvoorbeeld ikkooplokaal.be voor bedrijven in West-Vlaanderen
  • Bedrijven uit dezelfde sector: denk maar aan 'de week van de Belgische mode' voor de fashionindustrie of lokaalmarkt voor de landbouwsector.
  • Grootte van de bedrijven: Joyn voor de lokale handelaars en de open brief van 25 toonaangevende Belgische bedrijven waaronder Torfs, A.S. Adventure en Bel&Bo die oproepen om bij Belgische bedrijven te kopen. 

Nog meer tips? Bekijk dan ook het filmpje waarin Wouter Torfs himself zijn visie geeft op de coronacrisis. 

Wie zit er achter ‘Com uit je kot’?

Marketing- en communicatiebureau KIXX uit Loppem is het brein achter dit platform. Het idee ontstond bij de uitbraak van de corona-crisis in ons land en de toenemende vragen van klanten over de bijsturing van hun marketingstrategie in deze bizarre tijden. KIXX is gespecialiseerd in strategy, branding, digital en support.

Meer info?
www.kixx-concept.be

VERSPREID DEZE INFO

Deel dit artikel

NEEM NU DEEL

Wij willen ook uw mening



We gebruiken cookies om u te kunnen verzekeren van de beste ervaring op onze website. Als je deze site blijft gebruiken gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
x
Ontvang wekelijks praktische marketing- en communicatietips in uw mailbox
Schrijf nu in