De blik van Xavier Dekeyster, CEO van DX-Solutions, op de crisis

Wat betekent de coronacrisis voor uw bedrijf?

Op vlak van interne organisatie hebben we hier niet veel moeite mee gehad. We zijn al goed gedigitaliseerd. Al onze documenten zitten in de cloud en ons apparatuur is afgestemd op thuiswerk. De efficiëntie is daar zeker niet in geminderd. In het verleden werkten we nooit voor de volledige 100% van thuis uit want fysieke meetings houden, is minstens even belangrijk. Er zijn nu eenmaal soms complexe zaken die we liever face to face toelichten. Dan is de klant helemaal mee in het verhaal. 

Op uitzondering van één specifiek project konden we blijven doorwerken. We hebben die opdracht op vraag van de klant even on hold gezet. Een preventieve keuze van onze opdrachtgever die op zeker wil spelen en wil vermijden dat hij ons niet zou kunnen betalen. Omdat die op zijn beurt ook nog op klantenbetalingen wacht. Maar dat zie ik eerder als een vertraging. Het project zal op termijn wel terug opgestart worden.

Hoe gaat u als ondernemer om met de crisis?

Ik ben een ambitieuze ondernemer en daarom probeer ik telkens een gepaste oplossing te gaan zoeken voor een probleem. We waren al een tijdje bezig met de opbouw van een structuur om op latere termijn een buy & build-systeem te gaan faciliteren. Daarin hebben we wel wat kunnen versnellen. Daarbovenop kwamen er investeerders mee aan boord en zijn we actief gaan zoeken naar andere IT-bedrijven om onze structuur te helpen groeien.

Elk bedrijf moet een eigen oplossing gaan zoeken. Er zijn nu ook opportuniteiten: zaken die u op een later tijdstip wou gaan doen, kunnen nu plots uitgevoerd worden. Als u nu goed schakelt, komt u als eerste door de bocht. We proberen ons nu ook zo goed mogelijk te organiseren om ervoor te zorgen dat we in het post-coronatijdperk volledig klaar zijn.

Wat doen andere bedrijven goed en wat kunnen we ervan leren?

Ik zag al mooie initiatieven van bedrijven passeren. Bedrijven die mensen laten thuiswerken, bedrijven die kinderopvang of animatie voorzien via Zoom of videocalls. Ik zag ook al organisaties die sportactiviteiten online faciliteren om hun medewerkers fit te houden. Ik ga ook vaak spreken bij ETION, Voka, UNIZO, ... Om ondernemers te blijven inspireren, hebben we daarom ook zelf enkele gratis webinars voorzien.

Wat kunnen we doen om hier sterker uit te komen?

Het is belangrijk om als bedrijf/ondernemer anderen te helpen nadenken over hun processen. Ik zie leuke initiatieven zoals (sterren)restaurants die afhaalmaaltijden voorzien. Ik wam onlangs ook een leuke online campagne tegen van een kapper die producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna overschreden is, in het concept van 'De Stoel' verlootte. 

Er is nog niet meteen zicht op een vaccin tegen COVID-19 dus zullen we denk ik nog een tijdje moeten leven met deze regels. Men moet dus echt gaan nadenken over bedrijfsprocessen en het businessmodel. Welke zaken kunt u gaan verbeteren? Hoe kunt u operationeel blijven in dergelijke periodes, ... Allemaal vragen en bedenkingen die de ondernemer zich op dit moment moet stellen. Corona heeft nu ook een duwtje gegeven aan digitalisatie. Dat wordt dan ook het nieuwe normaal.

Als we ondernemend blijven, komen we er wel positief uit. Maar nu is het wel hét moment. Andere landen zijn heel actief bezig. Vroeger hebben we de e-commerceboot gemist. Nu is het onze tweede kans om daarop in te spelen. Meer bepaald: inzetten op het ‘koop lokaal’-verhaal, maar dan op een strategisch onderbouwde manier.

En met strategisch bedoel ik dat men goed moet gaan nadenken hoe ze dat in kaart gaan brengen, hoe snel ze kunnen leveren, of er voldoende foto's en omschrijvingen ter beschikking zijn, enzovoort. Het potentieel is er zeker om die markt te gaan herpakken. Anderzijds, andere landen zitten ook in een crisis en zijn niet altijd even innovatief. Laat ons jonge start- en scale-ups gaan steunen om op dat vlak binnenkort misschien een Europese speler te worden. 

Ik zie veel kansen, uiteraard met respect voor de mensen uit de zorg en voor de zieken. Maar blijf nu niet stilstaan en denk goed na over de toekomst, hoe u uw bedrijf coronaproof kunt gaan maken op verschillende manieren.

Deel net als Xavier Dekeyster ook uw verhaal via info@comuituwkot.be.

Wie zit er achter ‘Com uit je kot’?

Marketing- en communicatiebureau KIXX uit Loppem is het brein achter dit platform. Het idee ontstond bij de uitbraak van de corona-crisis in ons land en de toenemende vragen van klanten over de bijsturing van hun marketingstrategie in deze bizarre tijden. KIXX is gespecialiseerd in strategy, branding, digital en support.

Meer info?
www.kixx-concept.be

VERSPREID DEZE INFO

Deel dit artikel

NEEM NU DEEL

Wij willen ook uw mening



We gebruiken cookies om u te kunnen verzekeren van de beste ervaring op onze website. Als je deze site blijft gebruiken gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
x
Ontvang wekelijks praktische marketing- en communicatietips in uw mailbox
Schrijf nu in