De toekomst van marketing volgens goeroes Seth Godin en Steven Van Belleghem

Het wordt alsmaar duidelijker: onze economie zal er nooit meer hetzelfde uitzien. En dat vraagt natuurlijk ook een andere kijk op marketing en de klantbelevenis. Maar hoe stoom je je als bedrijf nu klaar voor het post-corona tijdperk? Ik had de unieke kans om het te vragen aan Seth Godin en Steven Van Belleghem. Hieronder werpen de marketinggoeroes een blik op de toekomst van marketing.

Drie mogelijke reacties

Elk bedrijf reageert anders op een wereldcrisis. Godin onderscheidt drie mogelijke reacties: reageren, beantwoorden en initiëren. Met het reageren doelt hij op een negatieve respons op een extern signaal. Denk aan een lichamelijke reactie op een medicijn, of een beladen gevoel na het lezen van een alarmerend nieuwsbericht. Wie externe input daarentegen beantwoordt, voert een bewuste handeling uit. Bijvoorbeeld wanneer je een product aankoopt na het ontvangen van een promotie. Maar initiëren is volgens Godin het belangrijkste: het betekent dat je bepaalde initiatieven in gang zet. “Heb je aan het einde van je werkdag enkel je inbox opgekuist en in korting aangeboden producten aangekocht? Of heb je een betekenisvolle meerwaarde geleverd voor je medemens? Die kritische vraag moet iedereen zich nu stellen”, gelooft de Amerikaan. “Daarom heb ik onlangs een virtuele co-working space opgericht voor professionals die nog steeds behoefte hebben aan sociaal contact. Helemaal gratis, uiteraard. Vind ik mezelf daarom fantastisch? Zeker niet, elke dag denk ik welke dingen ik misschien anders of beter had moeten aanpakken. Maar ik heb een stukje kunnen helpen. En dat is veel belangrijker.”

Van Belleghem volgt Godin daar in. Hij maakt van de lockdown gebruik om webinars te geven over veranderingen op vlak van customer experience. Zijn ideeën en advies verwerkt hij ook in een boek, dat hij later dit jaar lanceert. “Geloof me: die onzekerheid was in het begin ook zenuwslopend voor mij”, nuanceert Van Belleghem. “Maar ieder van ons moet een manier vinden om het beste uit de situatie te halen.”

Positieve kijk en meer opportuniteiten

Buiten de ondernemende spirit houden beide heren er dus een positieve houding op na. Want de voordelen zijn er, daar zijn ze duidelijk over.  “Ik vind het goed dat deze crisis consumenten kritischer dan ooit tevoren maakt”, weet Godin. “Ze pikken het niet langer dat bedrijven zomaar aan de haal gaan met hun aandacht. Je gelooft het misschien niet, maar ik heb zojuist honderden spam e-mails van bedrijven verwijderd. Maar nu is allerminst het moment om aan hard selling te doen. Iederéén zal inkomsten verliezen, laat dat duidelijk zijn. Maar kijk hoe je er het beste van kunt maken. Zet je bedrijfsprocessen op punt, en praat met je klanten. En benut de vrijgekomen tijd om een nieuwe vaardigheid aan te leren.”

Aan mogelijkheden voor nieuwe kennis is er geen gebrek, zeker niet in België. “Ik zie nu al dat er een serieuze inhaalbeweging wordt gemaakt op niveau van digitalisering”, merkt Van Belleghem op. “Ik beschouw dit als één groot opleidingsprogramma dat bedrijven naar een hoger niveau kan tillen. Want geloof me: dat was nodig. Steeds meer kleine en grote bedrijven zien in dat ze met een goede digitale gebruikerservaring niet meer het verschil kunnen maken. Het is de norm.”

Van customer journey naar life journey: de noodkreet voor een langetermijnaanpak

Positieve kijk of niet, een shift in onze manier van denken is nodig. “Ik vind het echt merkwaardig dat kortetermijndenken nog steeds de lange termijn overtreft”, stelt Godin vast. “Op zich is het geen slecht gegeven dat wij als samenleving snel omgaan met verandering. Maar door de economische gevolgen schieten veel bedrijven in een kramp, en gaan ze koortsachtig op zoek naar oplossingen die enkel in de nabije toekomst iets opleveren. Extra kortingen, een online verkoopkanaal voor wie dat nog niet had, … Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ik denk dat élk bedrijf nu moet kijken hoe ze een bijdrage kunnen leveren op macroniveau. We mogen niet meer denken in termen van concurrentie, we moeten elkaar helpen. Ik had al voorschotten ontvangen voor toekomstige evenementen en conferenties die nu zijn geannuleerd. Wel, die heb ik meteen teruggestort. Zonder dat de organisatie dat vroeg. Weet je, winstbejag is het slechtste wat je kan doen. De Amerikaanse econoom Milton Friedman was ervan overtuigd dat geld het belangrijkste was. Inmiddels is die man al overleden, en hij heeft tot op heden nog geen gelijk. Een verschil maken is veel vruchtbaarder.”

Natuurlijk heeft niet elke onderneming de financiële draagkracht om een duit in het zakje te doen. Maar Van Belleghem verduidelijkt dat je ook op andere manieren kan bijdragen. “Voor deze zware periode hanteerde iedereen de inside-out aanpak”, licht hij toe. “Maar bedrijven moeten er zaak van maken om hun eindklant nu écht centraal te stellen. Concreet heb ik het over de evolutie van customer journey naar life journey. Kijk welke moeilijkheden je doelpubliek ervaart in het dagelijkse leven. En speel in op de maatschappelijk bezorgdheden die ieder persoon vandaag bezighoudt. Gezondheidszorg, ecologische transities en politieke verschuivingen. Het is aan jou om na te gaan welke rol je daarin gaat vervullen.”

Wie zit er achter ‘Com uit je kot’?

Marketing- en communicatiebureau KIXX uit Loppem is het brein achter dit platform. Het idee ontstond bij de uitbraak van de corona-crisis in ons land en de toenemende vragen van klanten over de bijsturing van hun marketingstrategie in deze bizarre tijden. KIXX is gespecialiseerd in strategy, branding, digital en support.

Meer info?
www.kixx-concept.be

VERSPREID DEZE INFO

Deel dit artikel

NEEM NU DEEL

Wij willen ook uw meningWe gebruiken cookies om u te kunnen verzekeren van de beste ervaring op onze website. Als je deze site blijft gebruiken gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
x
Ontvang wekelijks praktische marketing- en communicatietips in uw mailbox
Schrijf nu in